Munkinnyöri – opetustuokio

Munkinnyöri-opetustuokion suunnitelmaan pääsee tätä linkkiä klikkaamalla!

006 008 009 013

Täältä löytyy hyvät ohjekuvat munkinnyörin tekemiseen. Oppilaiden kanssa on tärkeää, että kuvat ovat selkeät, koska tätä on vaikea selittää. Varsinkin jos on yksi opettaja ja paljon oppilaita. Huomasin tämän kun harjoittelimme tekniikkaa pienissä ryhmissä, minulle oli helppoa hoksata annetusta monisteesta miten langat kulkevat, mutta joillekin se oli huomattavasti hankalampaa.

Ohjeistus oli helpoin tehdä pienessä ryhmässä, niin että oppilaat seisoivat opettajan selän takana. Silloin saa selkeämmän kuvan lankojen liikkeestä.

058

Kokeilin nyöriä, myös neljällä erivärisellä langalla ja siitä tulikin aika metka.

Muita harjoittelemiamme tekniikoita olivat

Virvittäin ompelu

084 087

Ryijy

061062

ja Ystävännyöri

059

Muutkin tekniikat olivat suhteellisen helppoja ja varmasti mukavia toteuttaa myös opetuksessa. Virvittäin ompelu vaatii ehkä eniten hahmotuskykyä, että suunnitelman ja lopputuloksen saa kohtaamaan. Itse tein työn suunnittelematta, kokeillen ja huomasinkin miten mukavaa jälkeä syntyy kankaan molemmin puolin.

Ryijy-tekniikka ei ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta olikin erittäin helppo ja nopea oppia. Eri materiaalista valmistettuja, eri paksuisia ja eri värisiä lankoja yhdistelemällä ja niiden pituuksia muuttamalla saa hyvinkin elävän näköistä pintaa aikaiseksi. Oppilaiden kanssa tehtäessä kannattaa huomioida myös suunnittelun ja toteutuksen yhteys – kovin tarkkaa kuviota ei ainakaan noin pitkillä hapsuilla saa aikaiseksi.

Ystävännyörejä olen punonut jo lapsesta saakka ja se on minulle hyvinkin tuttua. Tekniikka voi olla haastavaa oppia, mutta kun aloittaa paksuilla langoilla ja kokeilee solmimista, näkee pian millaisia solmuja kannattaa tehdä ja miten kuvio muotoutuu. Sen jälkeen voi lähteä leikittelemään väreillä ja lisäämällä lankojen määrää. Sama tekniikka kun toimii niin kolmella kuin seitsemälläkin langalla. Ohjetta tähän tekniikkaan en löytänyt netistä (ainakaan sellaista mitä viitsisin käyttää) niin suosittelen Hyvä sauma-kirjan ohjetta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s